Kommunens delplaner og rammer for Landzonebyen Junget
Dagligvarebutik:
Der findes 1 dagligvarebutik
Idrætsanlæg:
Forsamlingshus:
Der findes et forsamlingshus
Kollektiv transport:
Der er busforbindelse
Befolkningsudvikling:
Ukendt
I det nordøstlige Salling, ca. 20 kilometer fra Skive, ligger landsbyen Junget. Landsbyen er bygget op omkring herregården Jungetgård, og består af ca. 40 husstande, hvoraf de fleste ligger langs Fjordvej.Bygningsmassen er en blanding af mindre byhuse og nedlagte landbrug, og er præget af et vist forfald.
Junget er kendt for at lægge arealer til den årlige Sundsøre Musikfestival.
Junget er omgivet af agerland til alle sider, men den korte afstand til stranden og terrænets fald giver en smuk udsigt over Limfjorden. Det vurderes, at der på dette tidspunkt ikke er behov for yderligere arealudlæg i eller omkring landsbyen.
Kommentarer til Skives kommende kommuneplaner
Fra JUNGET
En bemærkning til rammerne: igennem årene er folk fraflyttet bykernen. Yngre folk flytter til udenfor bykernen, hen hvor der er luft og plads. Men de føler sig som en del af Junget af mange grunde. Derfor er vi mange, når vi mødes dels til fest og dels i arbejde og på den måde og i den udstrækning lever ”byen” stadig.
I beskrivelse af byen er der ikke nævnt sportsanlæg. Det ligger heller ikke indenfor den lille bygrænse, men vi har da: boldbanen ligger ved stranden, og bliver flittigt brugt om sommeren, foruden til Sundsørefestivalen. Her er offentlige toiletter, og mange besøg fra børneinstitutioner. Desuden har vi idrætssal i forsamlingshuset. Her spilles badminton og gulvhockey og der er danseundervisning.
BOSÆTNING.
At gøre byen attraktiv
- En lokalperson har opkøbt 3 huse, hvoraf 2 er udlejet og den tredie under
renovering med henblik salg
- Sammen med kommunens gartnerafd (Kent Larsen) holder vi de grønne områder, der er blevet efter nedrivning af grimme huse. Desuden opsætter vi dekorative genstande. Når det næste bliver fjernet har vi nye ideer.
- I samarbejde med ejeren af en misholdt grund, vil vi passe det grønne og ”pynte” op.
- Vi modtager tilflyttere med en egnskasse og gratis medlemsskaber af de lokale foreninger.
Generelt ønsker vi de gode gamle statsgaranterede lån tilbage.
ERHVERV
Siden Brugsen lukkede i 2004 har borgerne taget hånd om Købmanden, der nu er et total andelsejet aktiv.
Byen har 6 enmandserhverv, hvoraf 3 er helt nye. Der sker noget.
Vi har god internetforbindelse.
TURISME
Vi er ved at gøre byen mere attraktiv – se pkt 1
Sammen med kunstgruppen i Selde ønsker vi lave er ”kunstrute” syd ud ad byen, Fjordvej, der er Marguriterute fra Sundsøre,og ledetråden til kunstbyen Selde.
Vi har campingplads med mange aktiviteter, vi har B&B, strand med badebro og lille ophalerplads, købmand og hyggelige grønne områder, hvor man kan spise sin mad.
Vi har 2 spisesteder med godkendte køkkener, hvor man til nu har kunnet bestille mad – på forhånd. Det skal bedres. Se kommentarer på Foreningen Fursundegnen.
Når næste hus bliver nedrevet, laver vi en grillplads.
Købmanden agerer allerede nu som tursitvejleder.
Vi har Urhøjene med udsigt 360 gr rundt. Med ejeren vil vi gøre adgangen lettere, og forbedre informationen om stedet.
Ved stranden har vi Jungetgård, en privatejet herregård fra 1500 tallet. Der i nærheden har vi Junget krat, der er en ”urskov”. Pga dette, findes der natur i alle grader af forfald, og en flere sjældne planter. Biologer fra Århus henter her originale frø. Adgangen afhænger meget af vejret.
INFRASTRUKTUR
Kun almindelig vedligehold, som vi selv melder til Park og Vej.
Men Floutrupvej og Fjordvej er præget vejslid pga kraftig øget transport af busser, lastvognstog og store landbrugsmaskiner (Sundsøre via Junget til Fur og landbrug fra Floutrup til Thorum).
SOCIAL KAPITAL.
- Det, der i byen gør, at vi ikke bare lader stå til, men finder hinanden når arbejdet skal gøres. På tværs af aldre, bopæl og egnstilknytning.
Derfor er her mange ting i gang, mange foreninger, men også ”Tordenskjolds soldater".
Projektet er støttet af Region Midtjylland gennem projektet "Selde som fremtidens landsby"